Joehoe! Ben je benieuwd naar wie we zijn en wat we doen? 🙋🏽🙋🏼‍♀️ 🚀  Kom onze vibes beleven tijdens een Swell Call! 

Vragen krijgen we graag

Maar misschien was iemand je al voor?

Je vindt de meest gestelde vragen hieronder terug. Gemakkelijk hé!

Filter

Wel, simpel. We hebben een nerdy kantje en we zijn science-based gevormd. Wat we met Studio Swell aanbieden is het beste van wat we zelf hebben gevonden en gecreëerd. Data helpen om voortgang te tracken en ook te accepteren waar je echt staat om van daaruit met gezonde kijk op jezelf en je mogelijkheden te groeien. Meten is 1 ding, reflecteren en leren vanuit je dagdagelijkse leven en gewoontegedrag is lastig op jezelf. Het is heel makkelijk om jezelf wat wijs te maken en de signalen van je lichaam echt op te pikken en er wat mee te doen. Het device is een tool in onze holistische gedrags- en leefstijlcoaching. De tool is geen doel op zich, maar het maakt visueel en concreet wat je kan helpen om je energie als kompas te nemen voor een healthy worklife balans.

Het device meet elke hartslag en hartslagvariabiliteit, de  tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen in ms en er zit ook een ingebouwd accelerometer dat beweging detecteert. Het is een professionele, draagbare ECG (elektrocardiogram): een biofeedback wearable ontworpen om te gebruiken in je dagelijkse leven. Het analyseert en verwerkt deze realtime data uitgebreid na je monitoring zodat je inzichten krijgt over hoe je (werk)dagen er echt uitzien wat betreft stress/recovery balans, beweging en slaap. Het helpt je om bewuster te worden van je energie management. Weten is niet doen. De persoonlijke coaching helpt je om gaandeweg kleine aanpassingen te integreren om je fysiek en mentaal in balans te blijven voelen. Wij helpen je om een gezonde kijk op je proces te houden en de data correct te interpreteren in relatie met je verhaal en context. 

  • Hartslag is de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen.
  • Hartslagfrequentie is het aantal slagen per minuut (bpm).
  • Hartslagvariabiliteit is de variabiliteit in tijd tussen twee opeenvolgende opeenvolgende hartslagen (in ms)

 

Nope. De tool wordt ingezet om je bewust te worden van hoe je (werk)dagen & nachten er echt uitzien mbt stress/recovery balans, beweging en slaap. Om van daaruit gaandeweg kleine aanpassingen in je werkleefgewoonten te gaan integreren. Het kan interessant zijn om te experimenteren met wat voor jou werkt zoals ademhalingsoefeningen, meditatie etc maar we gaan niet voor een symptoomaanpak. Ademhalingsoefeningen doen terwijl je de diepere oorzaken niet aanpakt, zal je stress niet verminderen integendeel. Mindfulness  beoefenen wanneer je teveel stress ervaart met de idee om rustiger te worden, zal mogelijk ook niet lukken btw (en misschien nog meer frustratie en ongemak geven).  Wat niet wil zeggen, dat het niet zinvol is om dan aan mindfulness te doen 😉 (aah de mindf*ck) Gezonde zelfzorg gewoonten dragen uiteraard bij in zijn geheel tot je welbevinden en gezondheid. Bij ons gaat het erom dat je gaandeweg vanuit de realiteit waarin je zit, bewuster wordt wat je helpt om voldoende recovery in je actieve leven te hebben en meer manieren ontdekt hoe en wanneer wat te doen (flexibel naargelang de realiteit van je agenda en gepast aan je behoeften). Uiteraard helpen je wel om uit te zoeken en te experimenteren met wat voor jou kan werken en je rugzak aan tools en vaardigheden rond zelfzorg te vergroten. Duurzame gedragsverandering is een proces van voelen en proberen en je gaat gauw merken hoeveel impact kleine tweaks al hebben op je energie en gemoed. 

Stress activeert ons en helpt ons presteren.

Het is gezond om dagelijkse stress reacties te hebben, maak je geen zorgen. (heej… af en toe een High Intensity Training met enkele minuten je hartslag in de hoogte brengen is vermoeiend, maar heeft een gunstige invloed op je algemene conditie en gezondheid). Stress is een normale reactie en belangrijk voor ons functioneren, zo lang het maar in balans is en we ook voldoende ontspanning en recuperatie hebben.

In de moment en in gepaste hoeveelheden, helpt stress om te presteren. Stress reacties zetten ons in actieve modus, we gaan in onze “AAN” stand. Buitensporig sterke stressreacties en/of langdurige periodes met veel stress reacties ondermijnen onze gezondheid en ons weerstand. Het risico op ons niet goed voelen, slechte beslissingen maken op je werk, negatieve impact op relaties en je leven en bovendien de kans op ernstige gezondheidsrisico’s is significant groter als we in een langere periode van vermoeidheid en stress zitten. 

Wat is recuperatie?

Tijdens herstelmomenten als we ons mentaal en fysiek voelen ontspannen, kan ons lichaam terug naar zijn natuurlijke staat van balans gaan en treedt ons recuperatie mechanisme in gang.Het belangrijkste en meest miskende deel van recuperatie is onze slaap.

Slaap (en vooral de recuperatie tijdens je slaap) = HEILIG.

If sleep does not serve an absolutely vital function, then it is the biggest mistake the evolutionary process has ever made.

Allen Rechtschaffen, slaap onderzoek pionier 1927-2121

Jaja, we weten dat wel :-p “Wat als ik nu eenmaal in een periode zit met onderbroken nachten door bvb. een baby?” Zoals je dan al gemerkt hebt, kan je heel veel aan 🙂 Je hormonenbalans als jonge ouders helpt je om deze periode door te komen. En zo is het ook met andere tijdelijke momenten waarin je meer stress dan gewoonlijk ervaart (bvb. verhuis, verandering van werk, relatieproblemen, een nieuwe relatie (ook leuke dingen kunnen stress meebrengen)). Je kan ook je recuperatie halen uit micro-pauzes doorheen je dag en uiteraard helpt om af en toe echt te deconnecteren van werk/de moetjes en in down time te gaan op regelmatige basis.

Van stress naar recuperatie.

Een stressreactie kan geinitieerd worden door gelijk welke stimulus. Tijdens een stressreactie, zal het sympathisch zenuwstels (onze gas) actief worden, je voelt je alert en je bent klaar om te reageren op de stimuli. Tijdens recuperatie neemt het parasympathisch zenuwstelsel (onze rem) de bovenhand en kalmeert ons hoofdje en lijfje.

Wat veroorzaakt negatieve (schadelijke) stress?

Stress is an sich niet schadelijk, maar continu “aan” staan, het gevoel hebben brandjes te blussen, gejaagdheid, een never-ending to do list, onrust, prikkelbaarheid, bezorgdheid, niet kunnen ontspannen, drugs en alcohol, continu 24/7 stimulatie en buitensporige fysieke en mentale lading zijn duidelijke stressgedragingen die op de duur het immuun systeem en het welbevinden ernstig zal verstoren.  

“Te” is ongezond. Hoe sterker en langdurige deze periodes waarin je meer het gevoel hebt, geleefd te worden in plaats van te leven, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om in recuperatie modus te komen en voldoende te herstellen.

In onze doordeweekse dagen zitten idealiter momenten van stress activatie en recuperatie, wat belangrijk is de balans tussen stress en herstel om je in staat te houden om de waves in worklife te blijven nemen. 

 

Hartslagvariabiliteit (HRV) is een goeie indicatie om te checken hoe het is met je algemene conditie en fitheid.

Een goeie balans tussen inspanning en recuperatie is de beste basis om je fitheid te ontwikkelen en te onderhouden. 

Het geeft aan hoe goed ons lichaam recupereert, na inspanning. Bij een hoge hartslag, stijgt de bloeddruk en hebben we een snellere ademhaling,  ons lichaam is dan in actieve modus en zal onze hartslagvariabiliteit laag zijn. Op dat moment voelen we ons alert en zijn we in staat om prestaties te leveren. Na de inspanning zal ons lichaam normaal gesproken vanzelf in ontspanning en recuperatie gaan, wanneer onze hartslag daalt, stijgt de hartslagvariabiliteit.

In goede gezondheid werken deze twee autonome systemen in ons lijfje perfect in sync.

Bekijk het als onze gas (het sympathisch zenuwstelsel) en onze rem (het parasympathisch zenuwstelsel) om onze energie goed te beheren.

 

Waar loopt het dan vaak mis?

Wanneer over een langere periode oververmoeid geraken door chronische stress, slechte nachten of overtraining zal ons autonome zenuwstelsel ontregeld geraken. Dit merken zelf vaak veel te laat. Omdat we de signalen ook heel makkelijk kunnen negeren en omdat het ook wel kick geeft om op adrenaline te blijven leven. “Zie je, het lukt wel op nachten van 4u slaap.” “Ik ben keigoe bezig in mijn zaak en ik ben ook nog aan het trainen voor een marathon.” We gaan je niet temperen in je enthousiasme en moed, maar helpen je om op duurzame manier te presteren en ook bewust te genieten van wat voor jou belangrijk is. Als we ons louter richten op wat we nog willen bereiken, dan bestaat de kans dat we in een tunnelvisie geraken en meer geleefd worden, dan zelf te leven. 

Door regelmatig te monitoren leer je met je coach om de data te interpreteren en bewuster te worden van hoe je je werkleefstijl op een gezonde manier kan tweaken.

 

De meeste sporthorloges en ook Fitbits zijn uitgerust met sensoren op je pols en geven een overzicht van je beweging, slaap en stresslevel, bodyresources. Bij oa Garmin zit het Firstbeat algoritme dat een berekening maakt van je data.

Het is niet zinvol om beide devices met elkaar te vergelijken want de accuraatheid van de metingen zal verschillen. Beide kunnen apart en complementair worden ingezet. Uit ervaring weten we dat de data/gadget-freaks zowel met de Firstbeat als een sporthorloge werken 😉 

De Firstbeat Life device is een professionele ECG en meet je hartslag en hartslagvariabiliteit. Tijdens je meting met Firstbeat Life zie je ook realtime resultaten. Wanneer je een monitoring hebt gedaan, worden je data verwerkt en volledig geanalyseerd. Op basis daarvan krijg je resultaten met enkele highlights om je te helpen om op gezonde manier in balans te blijven. De monitoring zijn snapshots van de realiteit en het is belangrijk dat dit op een juiste manier wordt geinterpreerd. Een losse meting zegt weinig, het is belangrijk om gedurende een langere periode regelmatig te monitoren om een beter beeld te krijgen van je echte worklife realiteit en ook gaandeweg kleine aanpassingen te integreren.

Dat kan je niet doen aan de hand van puur de real time metingen. Het gaandeweg tracken van je activiteiten, rust, beweging en slaap leert je enorm veel over jezelf en kan ook confronterend zijn. Met behulp van een journal via de app en coaching reflecteer je regelmatig over hoe je werkleven er nu uitziet en in welke zin je wil groeien en consolideren. Dit op jezelf doen kost enorm veel discipline en je hebt zelf vaak niet door welke kleine gewoontes een wezenlijke invloed kunnen hebben op je welzijn en energie. 

Daarom dat we je hierin nauw begeleiden zodat je alles in handen hebt om de monitoring als een zinvolle tool in te zetten.

Ja zeker dat kan. Tot hiertoe hebben we voornamelijk zelfstandigen en ondernemers begeleid. Het belangrijkste is dat we een wederzijdse “klik” voelen en dat je de ruimte en de urge voelt om je werkleven en je energiepeil bewuster in handen te nemen. 

We werken ook met HR-medewerkers, leidinggevenden en teams in organisaties en bedrijven. 

 

Stappen zetten naar meer energie en
een healthy worklife?